Προστατίτιδα: συμπτώματα και θεραπεία, αιτίες και πρόληψη

Πόνος στη βουβωνική χώρα στην προστατίτιδα

Δεν συνηθίζεται να μιλάμε για ευαίσθητες ασθένειες. Ειδικά όταν πρόκειται για μια ασθένεια όπως η προστατίτιδα. Αλλά είναι ακόμα απαραίτητο να γίνει αυτό. Κάθε άνδρας μεταξύ 30 και 50 ετών κινδυνεύει. Επομένως, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της προστατίτιδας, πρέπει να γνωρίζετε πώς να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε την επανεμφάνιση αυτής της ασθένειας.

Αν λάβετε ελαφρά αυτή την ασθένεια, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλές επιπλοκές, η εξάλειψη των οποίων δεν θα είναι τόσο εύκολη. Η προστατίτιδα είναι ένας από τους παράγοντες που εμποδίζουν την αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών. Η υπογονιμότητα είναι μια τρομερή ασθένεια που μπορεί να αναπτυχθεί ακριβώς ως επιπλοκή της προστατίτιδας. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τι είναι αυτή η ασθένεια.

Ορισμός ασθένειας

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του προστάτη. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της προστατίτιδας είναι πονοκέφαλος για κάθε ουρολόγο. Εξάλλου, οι άνδρες αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά αυτή τη μολυσματική ασθένεια. Ο προσδιορισμός της εμφάνισης αυτής της ασθένειας είναι εύκολος. Ένα άτομο αρχίζει να παραπονιέται για συχνή ούρηση, πόνο στα γεννητικά όργανα και στο ορθό. Μπορεί να παρατηρηθεί αίμα ή πύον στα ούρα. Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία της προστατίτιδας, αυτή η ασθένεια οδηγεί σε επιπλοκές με τη μορφή φλεγμονής των γεννητικών οργάνων και των εξαρτημάτων, που σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης κυστίτιδας και πυελονεφρίτιδας.

Ο προστάτης είναι ένα αμιγώς ανδρικό όργανο. οι γυναίκες δεν το έχουν. Επομένως, μόνο οι άνδρες σκέφτονται τα συμπτώματα και τη θεραπεία της προστατίτιδας. Ένα τόσο μικρό όργανο στο σώμα εκτελεί έναν κολοσσιαίο αριθμό εργασιών. Ρυθμίζει εν μέρει την εκσπερμάτιση, την ούρηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προλαμβάνει τη μόλυνση. Γι' αυτό η φλεγμονή του προστάτη δεν τελειώνει μόνο με πόνο σε αυτή την περιοχή. Οι παραβιάσεις εκδηλώνονται σε όλα τα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος.

Μοντέλο φλεγμονώδους προστάτη με προστατίτιδα

Από πού προέρχεται η προστατίτιδα;

Σκεπτόμενος τα συμπτώματα και τη θεραπεία της προστατίτιδας, πρέπει να ξέρετε από πού προέρχεται αυτή η ασθένεια. Δεδομένου ότι αυτή η ασθένεια είναι μεταδοτική στη φύση, η αιτία της είναι η μόλυνση με μικροοργανισμούς που έχουν εισέλθει στον προστάτη αδένα μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Μπορούν επίσης να ανέλθουν στον προστάτη μέσω άλλων πηγών μόλυνσης. Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζεται μόλυνση μετά το σεξ χωρίς αντισύλληψη. Επομένως, όλοι δεν πρέπει να ξεχάσουν τα μέσα προστασίας και να κάνουν εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μετά από σεξ χωρίς προστασία.

Σε άλλες περιπτώσεις, είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της νόσου, και ακόμη περισσότερο ποια σημάδια προστατίτιδας υποδεικνύουν τη μία ή την άλλη μορφή. Η προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί λόγω συμφόρησης, η οποία εμφανίζεται συχνά με καθιστική εργασία και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Σε αυτό προστίθεται ο κίνδυνος διαφόρων μολυσματικών ασθενειών στα όργανα του γαστρεντερικού σωλήνα και του ουρογεννητικού συστήματος, καθώς και τραυματισμοί και επεμβάσεις στο περίνεο.

Κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει πώς να προσδιορίσει εάν υπάρχει προστατίτιδα. Ειδικά αν είναι στην ηλικιακή κατηγορία 30-50. Γνωρίζοντας όλα τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, υπάρχει η ευκαιρία να εντοπιστεί έγκαιρα η φλεγμονή του προστάτη, να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να πραγματοποιήσετε σύνθετη θεραπεία.

Ραντεβού γιατρού για προστατίτιδα

Τι είναι η προστατίτιδα

Όλες οι φλεγμονώδεις ασθένειες χωρίζονται σε οξείες και χρόνιες παθήσεις. Η προστατίτιδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μορφή αυτής της ασθένειας μπορεί να προσδιοριστεί από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Η οξεία προστατίτιδα ξεκινά ξαφνικά. Με τον ίδιο τρόπο υποχωρεί. Εάν ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία, δεν θα καταλήξει σε χρόνια μορφή. Οι λοιμώξεις συνήθως ευθύνονται για την ανάπτυξη της οξείας προστατίτιδας.
 • Τα συμπτώματα της χρόνιας μορφής αυτής της νόσου δεν εμφανίζονται με τον τρόπο που εκδηλώνεται η οξεία προστατίτιδα, εμφανίζονται πολύ πιο αδύναμα. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα χωρίς οξύ πόνο και προβλήματα με την ούρηση. Έστω και αργά, όλα τα σημάδια μπορούν να υποχωρήσουν. Αυτή η πορεία της νόσου μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αυτή η μορφή προστατίτιδας είναι η πιο κοινή. Οι αιτίες της νόσου δεν μπορούν μόνο να είναι μεταδοτικές.

Για να μην ξεκινήσει η χρόνια πορεία της νόσου, είναι απαραίτητο να εξετάζεστε συνεχώς από γιατρό και να γνωρίζετε πώς πονάει η προστατίτιδα. Μόνο οι ετήσιοι έλεγχοι και η γνώση των συμπτωμάτων της νόσου βοηθούν στον εντοπισμό λοιμώξεων και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες

Ο κίνδυνος προστατίτιδας αυξάνεται απότομα μετά από υποθερμία, καθώς και με διάφορες λοιμώξεις συγκεκριμένης φύσης που συνοδεύονται από συμφόρηση που εντοπίζεται στους ιστούς του προστάτη. Επιπλέον, οι γιατροί εντοπίζουν αρκετούς άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής του προστάτη:

 • Υποθερμία όλου του σώματος. Μπορεί να είναι εφάπαξ, μόνιμη ή να σχετίζεται με την εργασία.
 • Λίγη σωματική δραστηριότητα. Παθητικός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καθιστική εργασία ή μελέτη.
 • τάση για δυσκοιλιότητα.
 • Τακτικές παραβιάσεις της σεξουαλικής επαφής (ατελής εκσπερμάτιση, μακρά αποχή, πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή).
 • Χρόνιες παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος.
 • Πρόσφατες ουρολογικές παθήσεις.
 • Καταστάσεις που προκαλούν ανοσοκαταστολή (χρόνιο στρες, κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου, υπερβολική σωματική δραστηριότητα).
 • Λοίμωξη από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Για να μην σκέφτεστε τα συμπτώματα και τη θεραπεία της προστατίτιδας, πρέπει να προσπαθήσετε να αποκλείσετε όλους τους παραπάνω προδιαθεσικούς παράγοντες. Μερικοί γιατροί προτείνουν ότι ο κίνδυνος προστατίτιδας εξαρτάται άμεσα από τη χρόνια δηλητηρίαση. Αυτά περιλαμβάνουν την τακτική χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και το κάπνισμα τσιγάρων. Συμμορφώνονται επίσης με τη θεωρία ότι ο χρόνιος τραυματισμός των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση προστατίτιδας.

Πόνος στην προστατίτιδα

Μπορεί να εμφανιστεί λόγω ισχυρών κραδασμών ή κραδασμών όταν οδηγείτε μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο ή ποδήλατο. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν ισχύουν για τις αληθινές αιτίες της φλεγμονής του προστάτη. Αυτοί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο τύπος τραυματισμού επιδεινώνει μόνο τη λανθάνουσα φλεγμονώδη διαδικασία στους ιστούς αυτού του οργάνου.

Ο καθοριστικός παράγοντας που προκαλεί την ανάπτυξη προστατίτιδας είναι η εμφάνιση συμφόρησης στους ιστούς του προστάτη. Είναι η διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος που προκαλεί οξείδωση λιπιδίων, οίδημα και εξίδρωση στην περιοχή του ιστού του προστάτη, οδηγώντας στην ανάπτυξη λοίμωξης.

Συμπτώματα οξείας προστατίτιδας

Οι γιατροί διακρίνουν διάφορα στάδια αυτής της μορφής της νόσου. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται από κλινική εικόνα και συνακόλουθες μορφολογικές αλλαγές:

 • Καταρροϊκή προστατίτιδα. Με μια τέτοια ασθένεια, ένας άνδρας παραπονιέται για συχνή ούρηση, η οποία συνοδεύεται από πόνο. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της οξείας προστατίτιδας.
 • Θυλακιώδης προστατίτιδα. Το σύνδρομο πόνου γίνεται έντονο και σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίνει στον πρωκτό. Οι έντονοι πόνοι αυξάνονται κατά την αφόδευση. Η ούρηση είναι δύσκολη και τα ούρα βγαίνουν με πολύ λεπτή ροή. Επίσης, ένα άτομο αρχίζει να ανησυχεί για τον πόνο στο όσχεο. Η οξεία ωοθυλακική προστατίτιδα είναι η πιο συχνά διαγνωσθείσα νόσος σε σύγκριση με άλλους τύπους της νόσου.
 • Παρεγχυματική προστατίτιδα. Η οξεία μορφή του χαρακτηρίζεται από γενική δηλητηρίαση, καθώς και υπερθερμία. Ο ασθενής παραπονιέται για ρίγη και υψηλή θερμοκρασία σώματος. Επιπλέον, λόγω των συμπτωμάτων της νόσου του προστάτη, παρατηρείται διαταραχή των κοπράνων, κατακράτηση ούρων. Ο πόνος στην περιοχή του περινέου γίνεται οξύς και σφύζει. Μερικές φορές δεν είναι δυνατό για ένα άτομο να πάει στο νοσοκομείο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο.

Τι και πώς πονάει με την προστατίτιδα στο οξύ στάδιο, ξέρει μόνο αυτός που προσβλήθηκε από αυτή τη μόλυνση. Αυτός ο αφόρητος πόνος προκαλεί πολλά βάσανα και περιπλέκει πολύ και τις πιο απλές ενέργειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τη δική σας υγεία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μιας τέτοιας ασθένειας.

Πόνος στην πλάτη με προστατίτιδα

Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας

Μερικές φορές η χρόνια μορφή προστατίτιδας είναι συνέχεια της οξείας. Τις περισσότερες φορές όμως αναπτύσσεται αρχικά και εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξάνεται μόνο περιστασιακά χωρίς να προκαλεί διέγερση. Ο πόνος στο περίνεο γίνεται επίσης ασθενώς αισθητός. Δεδομένου ότι η προστατίτιδα αυτής της μορφής εκδηλώνεται πολύ κρυφά, ένας άνδρας αισθάνεται δυσάρεστα συμπτώματα προστατίτιδας μόνο όταν ουρεί ή έχει κενώσεις. Τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της χρόνιας μορφής προστατίτιδας είναι μικρές εκκρίσεις από την ουρήθρα κατά την αφόδευση.

Οι άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να θυμούνται ότι η πρωτοπαθής χρόνια προστατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα προστατίτιδας, η οποία συχνά μετατρέπεται σε βακτηριακή προστατίτιδα (το αρχικό στάδιο της φλεγμονώδους διαδικασίας). Η χρόνια προστατίτιδα αναπτύσσεται συχνά μετά από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Τα πρώτα συμπτώματα προστατίτιδας αυτής της μορφής εκδηλώνονται με αίσθημα καύσου στην ουρήθρα και το περίνεο, καθώς και με διάφορες διαταραχές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, έντονη κόπωση και μειωμένη απόδοση. Ο φόβος παραβίασης της ισχύος μπορεί να αναπτύξει σοβαρή κατάθλιψη, άγχος, αυξημένη ευερεθιστότητα.

διάγνωση προστατίτιδας

Δεδομένου ότι η προστατίτιδα εκδηλώνεται αρκετά καθαρά μετά τα πρώτα σημάδια της νόσου, είναι επείγον να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ουρολόγο. Εάν ο γιατρός υποπτεύεται αυτή την ασθένεια, θα πραγματοποιήσει ορθική εξέταση του προστάτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός συλλέγει το έκκριμα και το στέλνει στο εργαστήριο. Διενεργείται επίσης μελέτη της ευαισθησίας της μικροχλωρίδας.

Για να προσδιορίσετε ποια σημάδια προστατίτιδας στους άνδρες μιλούν για αυτή τη συγκεκριμένη ασθένεια, πραγματοποιούνται διάφορες διαγνωστικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, γίνεται υπερηχογράφημα του προστάτη για να αποκλειστούν δομικές αλλαγές (όγκος, κύστη, αδένωμα κ. λπ. ). Σας επιτρέπει να διαχωρίσετε την επιθυμητή πάθηση από άλλες πιθανές ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος. Με την παρουσία χρόνιας παθολογίας, δεν θα είναι περιττό να εξεταστεί για στειρότητα χρησιμοποιώντας σπερμογράφημα.

Διαβούλευση με γιατρό για προστατίτιδα

Θεραπεία οξείας προστατίτιδας

Στη σύγχρονη ιατρική, υπάρχει μεγάλος αριθμός μεθόδων και θεραπειών για τη θεραπεία του προστάτη. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της νόσου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ουρολόγο ή ανδρολόγο. Καθορίζει ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της προστατίτιδας. Θυμηθείτε ότι η αυτοθεραπεία είναι γεμάτη σοβαρές συνέπειες! Εάν η οξεία προστατίτιδα δεν εκδηλωθεί σε περίπλοκη μορφή, απαιτείται θεραπεία εξωτερικών ασθενών. Η σοβαρή δηλητηρίαση και η έντονη πυώδης διαδικασία απαιτούν θεραπεία σε νοσοκομείο μετά από επείγουσα νοσηλεία.

Οι ασθενείς με οξεία προστατίτιδα πρέπει να υποβάλλονται σε αντιβιοτική θεραπεία. Όλα τα φάρμακα επιλέγονται ανάλογα με την ευαισθησία της λοίμωξης στο αντιβιοτικό. Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας διεισδύουν τέλεια στους ιστούς του προστάτη.

Τα πιο δημοφιλή φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί για την καταπολέμηση της παθολογίας:

 1. αντιβιοτικά.
 2. αντιφλογιστικό.
 3. Αφεψήματα βοτάνων (παιώνια, τσουκνίδα, υπερικό, κολλιτσίδα) λαμβάνονται από το στόμα.
 4. Ορμονικοί παράγοντες.

Εάν έχει εμφανιστεί απόστημα προστάτη, ο γιατρός διενεργεί αυτοψία του σχηματισμού χρησιμοποιώντας ενδοσκοπική διορθική ή διουρηθρική μέθοδο.

Η οξεία προστατίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια με τάση να γίνει χρόνια. Ακόμη και μετά από έγκαιρη θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνετε με μια χρόνια μορφή της νόσου για όλη τη ζωή.

Χάπια για προστατίτιδα

Θεραπεία χρόνιας προστατίτιδας

Δυστυχώς, είναι σπάνιο να αναρρώσει πλήρως από αυτή την ασθένεια. Ειδικά αν η προστατίτιδα δεν έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. Μόνο μετά από επαρκή, συνεπή και αποτελεσματική θεραπεία μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως τα δυσάρεστα συμπτώματα και να επιτευχθεί μακροχρόνια ύφεση.

Είναι πάντα απαραίτητο να προσεγγίζουμε τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας με σύνθετο τρόπο. Συνήθως ο ασθενής συνταγογραφείται μια αρκετά μακρά πορεία αντιβακτηριακών φαρμάκων. Η θεραπεία με αυτά μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 εβδομάδες. Επιπλέον, κάνουν μασάζ στον προστάτη, και προτείνουν επίσης φυσιοθεραπεία. Οι γιατροί συμβουλεύουν να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στη σωστή διατροφή και στον ενεργό τρόπο ζωής.

Κάψουλες για προστατίτιδα

Επιπλοκές οξείας προστατίτιδας

Εάν η θεραπεία αυτής της νόσου δεν ξεκινήσει έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης αποστήματος στον προστάτη. Όταν σχηματίζεται πυώδης εστία στον προστάτη, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά. Μπορεί να φτάσει τους 39 ή και τους 40 βαθμούς. Η θερμική κατάσταση συνδυάζεται με έντονα ρίγη. Με οξεία προστατίτιδα και παρουσία αποστήματος, ένας οξύς πόνος στο περίνεο περιπλέκει σημαντικά τη διαδικασία της ούρησης. Αυτό δυσκολεύει την κίνηση του εντέρου. Σε ιδιαίτερα προχωρημένες περιπτώσεις, ένα απόστημα μπορεί να ανοίξει αυθόρμητα στην ουρήθρα ή στο ορθό. Μπαίνοντας στο ουροποιητικό σύστημα, τα ούρα αναμειγνύονται με πυώδεις σχηματισμούς και αποκτούν μια έντονη, δυσάρεστη οσμή.

Απόστημα προστάτη στην προστατίτιδα

Επιπλοκές χρόνιας προστατίτιδας

Αυτή η μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από κυματιστή πορεία, η οποία αντικαθίσταται από περιόδους παρατεταμένης ύφεσης. Κατά τη διάρκεια τους, η φλεγμονώδης διαδικασία είναι λανθάνουσα, επομένως εκδηλώνεται με αδύναμα σημάδια. Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες, συνταγογραφείται μια μακρά πορεία θεραπείας. Δυστυχώς, πολλοί σταματούν να το κάνουν αμέσως μετά την αποκατάσταση της ευεξίας. Εν τω μεταξύ, η ασθένεια περνά μόνο σε λανθάνον στάδιο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών.

Στη χρόνια πορεία της προστατίτιδας, η μόλυνση εξαπλώνεται στα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πυελονεφρίτιδας και κυστίτιδας. Η πιο συχνή επιπλοκή της χρόνιας προστατίτιδας είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία στους όρχεις, καθώς και στην επιδιδυμίδα. Επιπλέον, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μια φλεγμονώδης νόσος των σπερματοζωαρίων. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα.

πρόληψη ασθενείας

Δεδομένου ότι κάθε άνδρας γνωρίζει τι είναι η προστατίτιδα και πώς εκδηλώνεται, πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτή η ασθένεια δεν θα εμφανιστεί ποτέ. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να φροντίσετε τη δική σας υγεία και να λάβετε μέτρα για την πρόληψη της φλεγμονής του προστάτη. Όλα τα μέτρα για την πρόληψη της νόσου θα πρέπει να εξαλείφουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Πρέπει να προσπαθήσετε να μην πάθετε υποθερμία, να αποσπαστείτε από την καθιστική εργασία με τη βοήθεια ασκήσεων και απλών ασκήσεων και να τρώτε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Για παράπονα δυσκοιλιότητας, πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται καθαρτικά, αλλά μόνο αυτά που συνταγογραφούνται από γιατρό.

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων αυτής της κατηγορίας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον οργανισμό. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να βελτιώσετε τις κινήσεις του εντέρου χρησιμοποιώντας λαϊκές θεραπείες και φυσικά προϊόντα που έχουν καθαρτική δράση.

Μία από τις μεθόδους πρόληψης είναι η ομαλοποίηση της σεξουαλικής επαφής. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η ακανόνιστη ή πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή θεωρούνται παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη προστατίτιδας. Ο πόνος στο περίνεο δεν θα εμφανιστεί ποτέ εάν προστατεύσετε προσεκτικά το σώμα από παράγοντες που προδιαθέτουν για προστατίτιδα. Μεταξύ όλων των προληπτικών μέτρων, είναι απαραίτητο να επισημανθούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αποφυγής αυτής της ασθένειας:

 • διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
 • Εκτέλεση τακτικών ασκήσεων φυσιοθεραπείας για τους μύες της πλάτης, της πλάτης και του πυελικού εδάφους.
 • Χρήσιμες διαδικασίες νερού: ιαματικά λουτρά, ντους αντίθεσης.
 • Μια ειδική δίαιτα που αποκλείει τα πικάντικα φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά και τα μπαχαρικά.
 • Η χρήση βιταμινών Α, Ε, C, καθώς και ψευδάργυρου.
 • Περιοδικά μαθήματα θεραπευτικής αγωγής.

Εκτός από τις παραπάνω μεθόδους, θα πρέπει πάντα να τηρείτε την προσωπική υγιεινή, να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή, να μην προκαλείτε μολυσματικές ασθένειες και επίσης να επισκέπτεστε τακτικά έναν ουρολόγο για προληπτικές εξετάσεις.