Χρόνια προστατίτιδα: τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές παθολογίες στη σύγχρονη ουρολογία. Η ίδια η ασθένεια είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία στους ιστούς του προστάτη.

Αυτό διαταράσσει την κανονική λειτουργία του οργάνου. Το πρόθεμα «χρόνια» σημαίνει ότι η ασθένεια έχει κυκλική πορεία: οι φάσεις ύφεσης αντικαθίστανται από φάσεις έξαρσης.

Πόνος στη βουβωνική χώρα σε χρόνια προστατίτιδα

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου

Η χρόνια φλεγμονή του προστάτη είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άνδρες δεν ανησυχούν για αρκετούς μήνες. Ωστόσο, μια παθολογική διαδικασία αναπτύσσεται στους ιστούς των οργάνων. Σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις, η διάγνωση τίθεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης.

Ευτυχώς, οι ασυμπτωματικές μορφές είναι σπάνιες και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από την έναρξη της νόσου. Η διευκρίνιση των παραπόνων βοηθά τον γιατρό να κάνει γρήγορα μια διάγνωση και να καθορίσει ένα σχέδιο εξέτασης και θεραπείας.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου σχετίζονται με την εξασθενημένη ούρηση.

Είναι δυνατές οι ακόλουθες αλλαγές:

 • Συχνή επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα.
 • Τα ούρα ρέουν σε ένα λεπτό ρεύμα ή σε σταγόνες.
 • Μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, παρατηρείται μια επαναλαμβανόμενη παρόρμηση.
 • Σε μεταγενέστερα στάδια, είναι δυνατή η οξεία κατακράτηση ούρων.

Αυτές οι εκδηλώσεις εμφανίζονται λόγω του γεγονότος ότι ο προστάτης βρίσκεται κοντά στην έξοδο της ουροδόχου κύστης. Η αύξηση του μεγέθους της προκαλεί ερεθισμό των τοιχωμάτων της ουρήθρας και οδηγεί σε στένωση του αυλού της. Αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με την κυστίτιδα στους άνδρες, επομένως ο γιατρός θα πρέπει να διακρίνει προσεκτικά αυτές τις δύο καταστάσεις.

Εκτός από τα προβλήματα με την ούρηση, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί στους άνδρες. Το πέος έρχεται σε στύση πολύ πιο αργά, η στύση είναι βραχύβια ή λείπει εντελώς.

Το πρώτο σύμπτωμα της στυτικής δυσλειτουργίας στην παθολογία είναι η απουσία αυθόρμητης στύσης. Κανονικά, το πέος θα πρέπει αυθόρμητα να έρχεται σε όρθια κατάσταση το πρωί ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Αυτό δεν συμβαίνει σε άνδρες με χρόνια προστατίτιδα.

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η ανδρική υπογονιμότητα. Η χρόνια προστατίτιδα οδηγεί στο γεγονός ότι οι ασθενείς παραπονιούνται για την αδυναμία τεκνοποίησης. Αυτή η εκδήλωση της νόσου είναι η πιο ανησυχητική και απαιτεί ειδική προσέγγιση από τον γιατρό προς τον ασθενή.

Δεδομένου ότι η χρόνια προστατίτιδα είναι κυκλική, τα συμπτώματα δεν είναι μόνιμα. Στο στάδιο της έξαρσης εκφράζονται παράπονα. Η ύφεση είναι ασυμπτωματική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αιτίες χρόνιας προστατίτιδας

Η χρόνια προστατίτιδα είναι συνέπεια οξείας φλεγμονής του προστάτη που δεν έχει θεραπευτεί έγκαιρα.

Οι κύριοι λόγοι για τον χρονισμό της διαδικασίας:

 • Ο ασθενής δεν επισκέφτηκε τον γιατρό εγκαίρως.
 • αμέλεια του ασθενούς στην προβλεπόμενη θεραπεία.
 • Με τη λοιμώδη προστατίτιδα, οι μικροοργανισμοί δεν ήταν ευαίσθητοι στα επιλεγμένα φάρμακα.

Η ίδια η ασθένεια εμφανίζεται για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών, διακρίνονται δύο μεγάλες ομάδες: λοιμώδεις και μη μολυσματικές. Πιο συχνά, η φλεγμονή του προστάτη αναπτύσσεται λόγω της διείσδυσης ενός παθογόνου μικροοργανισμού στο όργανο.

Στην περίπτωση μιας λοιμώδους νόσου, τα αίτια είναι βακτήρια, σπανιότερα ιοί και μύκητες. Τα παθογόνα εισέρχονται στον αδένα ανεβαίνοντας από την ουρήθρα. Τα παθογόνα μικρόβια δεν μπορούν να διεισδύσουν στον προστάτη ενός υγιούς άνδρα, καθώς το όργανο έχει μια ορισμένη ανοσία. Ως εκ τούτου, η παθολογία εμφανίζεται λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λόγοι για την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος:

 • υποθερμία?
 • έλλειψη ύπνου, υποσιτισμός.
 • τραυματισμοί στην ουρήθρα, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις λίγο πριν την εμφάνιση της νόσου.
 • σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις του σώματος.
 • ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βακτήρια όπως στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, γονόκοκκοι μπορούν να εισβάλουν στον προστάτη. Μεταξύ των ιών που προκαλούν παθολογία, απομονώνονται ο ιός του έρπητα, ο ιός των θηλωμάτων και ο κυτταρομεγαλοϊός.

Εκτός από τη μολυσματική φλεγμονή του προστάτη, απομονώνεται μια ασθένεια μη μολυσματικής φύσης. Ο πιο κοινός τύπος ασθένειας είναι η συμφορητική. Εμφανίζεται λόγω συμφόρησης αίματος στις φλέβες των πυελικών οργάνων, ιδιαίτερα των φλεβών που μεταφέρουν αίμα από τον προστάτη αδένα.

Λόγοι για την ανάπτυξη της κυκλοφοριακής συμφόρησης:

 1. καθιστικός τρόπος ζωής στους άνδρες (σωματική αδράνεια).
 2. ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος ·
 3. συμπίεση των φλεβών από έναν κοντινό όγκο.
 4. Παρατεταμένη αποχή από σεξ ή συχνή επαφή.

Εκτός από τη στασιμότητα του αίματος, οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν σε μη μολυσματική προστατίτιδα.

Ο προστάτης είναι ένα ορμονικά εξαρτώμενο όργανο.

Οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία στο σώμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους απόκρισης.

Ιατρική περίθαλψη

Η θεραπεία της νόσου έχει δύο κατευθύνσεις: την ανακούφιση της έξαρσης και την αύξηση της περιόδου ύφεσης.

Σε περίπτωση έξαρσης, η θεραπεία πρέπει να είναι επείγουσα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Δεδομένου ότι η χρόνια προστατίτιδα είναι βασικά μια μολυσματική παθολογία, συνταγογραφούνται αντιβακτηριακά ή αντιιικά φάρμακα.

Εάν η ασθένεια προκαλείται από βακτήρια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Αυτές περιλαμβάνουν κεφαλοσπορίνες ή πενικιλίνες.

Η πορεία της αντιβιοτικής θεραπείας πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 ημέρες. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ευβιοτικά, τα οποία ομαλοποιούν την εντερική χλωρίδα.

Οι αναστολείς άλφα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από το πιο κοινό σύμπτωμα της χρόνιας προστατίτιδας (δυσλειτουργία του ουροποιητικού). Βοηθούν στη χαλάρωση των μυών του προστάτη, γεγονός που επιτρέπει στα ούρα να ρέουν ξανά κανονικά.

Τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται αποκλειστικά από ουρολόγο ή ανδρολόγο, καθώς υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Αφού υποχωρήσουν οι οξείες εκδηλώσεις, ο ασθενής χρειάζεται να πάρει φάρμακα που αυξάνουν την ανοσία. Αυτό σας επιτρέπει να παρατείνετε την περίοδο ύφεσης. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν σύμπλοκα βιταμινών και ανοσοτροποποιητές. Οι άνδρες μπορούν να αγοράσουν ανεξάρτητα βιταμίνες στο φαρμακείο που είναι ειδικά σχεδιασμένες για το ισχυρότερο φύλο.

Οι ανοσοτροποποιητές πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό. Απαγορεύεται να τα πάρετε μόνοι σας. Είναι επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της προστατίτιδας που προκαλείται από ιούς.

Δεδομένου ότι η χρόνια προστατίτιδα είναι μια ορμονοεξαρτώμενη παθολογία, απαιτεί το διορισμό ορμονικών φαρμάκων. Αποκαθιστούν τη φυσιολογική λειτουργία του προστάτη και οδηγούν σε αυξημένη ισχύ στους άνδρες.

Μη φαρμακευτική θεραπεία

Κατά την περίοδο της ύφεσης, οι ασθενείς υποβάλλονται σε φυσιοθεραπεία.

Τα κύρια καθήκοντά του:

 • ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στον προστάτη.
 • ομαλοποίηση της εκροής λέμφου από το όργανο, λόγω της οποίας μειώνεται το μέγεθος του προστάτη.
 • βελτίωση του μεταβολισμού στον προστάτη.
 • Ταχεία παροχή φαρμάκων στον αδένα με την κυκλοφορία του αίματος.

Το UHF χρησιμοποιείται συχνότερα για χρόνια προστατίτιδα. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην επίδραση των ηλεκτρικών πεδίων.

Ως αποτέλεσμα, ο προστάτης ζεσταίνεται, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και οι μύες του αδένα χαλαρώνουν.

Ακόμη και η χαμηλής έντασης ακτινοβολία λέιζερ έχει καλό αποτέλεσμα. Με τη βοήθεια λέιζερ επηρεάζεται η παθολογική εστία. Ως αποτέλεσμα, η φλεγμονώδης αντίδραση υποχωρεί και η παθογόνος χλωρίδα πεθαίνει.

Πρόληψη περαιτέρω ανάπτυξης της νόσου

Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω έξαρση της νόσου, συνιστάται στον ασθενή να λαμβάνει προληπτικά μέτρα στο σπίτι. Ένα από αυτά, που έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην ανδρική σεξουαλική σφαίρα, είναι η τακτική σεξουαλική ζωή. Οι άνδρες με χρόνια προστατίτιδα πρέπει να κάνουν σεξ τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή πολύ συχνά, καθώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν επίσης αυτομασάζ του προστάτη. Πρέπει να γίνεται τακτικά. Η τεχνική του μασάζ πρέπει να διδάσκεται από τον θεράποντα ιατρό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υγεία του προστάτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνδρα. Επομένως, εάν γίνει η διάγνωση της «χρόνιας προστατίτιδας», θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τον αδένα και να ακολουθείτε όλες τις συστάσεις του γιατρού!